Reality check: check!

Ik zit te werken aan een klaptafel, mijn improbureau. Vóór mij is alles groen, in de verte wordt een boom gezaagd. Sinds dinsdag woon ik in de Ardennen. Ik huur een studio bij een koppel dat van Turnhout naar Muno trok, weg van alle stress. Ze houden niet van de stad. Ik wel, maar niet altijd. Niet als mijn hoofd bonst van ideeën en ik broed op nieuwe plannen. Niet als de zon en zomerse vrienden mijn werklust in de weg zitten. En vooral: niet als ik me bewust word van mijn induttende omstanders, roerloos bij de kansen die ze met elke stap vertrappelen. Geeuwen werkt aanstekelijk, en ik wil wakker blijven. Focussen. Zes weken lang. Mij volledig concentreren op het project waar ik van droom.

*PING*. Mijn telefoon. Annelies, in de WhatsApp-groep “Reality Check!” : “Waar zijn die handjes?”. Ik lach stilletjes en check mijn vingers. Tien. Ja, ik ben wakker.

Een week geleden was ze bij mij op bezoek, samen met Liesbeth. Het gesprek kwam op lucide dromen: dromen waarin je plots beseft dat je droomt en dan álles kan gaan doen wat je maar wil. Vliegen, bijvoorbeeld, om maar iets te noemen. ’t Is een bizar, bevreemdend en in het begin zelfs soms beangstigend fenomeen, maar het is vooral heel bijzonder. Ik raad het iedereen aan. En de meesten die erover horen, raken vanzelf geprikkeld. Zo ook mijn bezoekers. Ze wilden het leren. En dan zijn -naast het bijhouden van een dromendagboek- de frequente reality checks één van de belangrijkste technieken. Je moet jezelf de gewoonte aanmeten om je af te vragen of je je in een droom bevindt. Uiteindelijk zal je onderbewuste die gewoonte ’s nachts overnemen. Maar aangezien de droomwereld absurd echt aanvoelt, is alleen de vráág of je droomt niet voldoende om lucide te worden. Naar je handen kijken is een goeie truck, omdat die er in dromen nooit normaal uitzien. Of naar je spiegelbeeld als je water passeert, omdat je in een droom altijd vervormd lijkt. Een goeie teaser voor een reality check ook: telkens wanneer je in je wakkere leven iets afwijkends ziet (een bizar gebouw, of een clown voor je raam omdat je buur een nieuwe hobby heeft).

Maar dus. Vandaar. “Waar zijn die handjes?”. Ik leg mijn telefoon neer, sluit mijn laptop. Het is midden op de dag en ik heb al hard gewerkt. Als ik straks wil kunnen koken, moet ik dringend naar de winkel. Ik stap op mijn fiets, 14 Ardense kilometers in ’t verschiet. Dat op zich is al genoeg voor een reality check. Zeldzame dorpsbewoners groeten me hartelijk (RC!) doorheen mijn eerste minuten. Dan fiets ik tussen bomen, bloemen en luide vogels (RC!) doorheen de RAVeL naar Saint-Cécile. Een dik uur later kom ik aan in Florenville, als schaars geklede zweetster te midden van ingeduffelde locals (RC!). Ik stop bij een grote Intermarché. Doe mijn boodschappen. Loop -op één personeelslid na- alleen door de winkel (RC!). Ik eet een appel, spring op mijn fiets, verlaat Florenville en rijd de bossen weer in. De laatste persoon die ik voor lang passeer, zit verderop op een bankje. Een stokoude man. Met vuur in zijn ogen zingt hij me “bonjour!” toe. In zijn hand houdt hij bloemen, een immense tros. Versgeplukt. Nee, ik droom niet. Ook niet als ik even later de wind driftig langs mij heen voel zoeven nadat ik de daling naar Chassepierre heb ingezet. Ik ben wakker. Ik leef, en ik ben wakker.

Een uur later ben ik thuis. Ik douche, kook, eet, loop nog een toertje door het dorp en kruip weer achter mijn klaptafel. Mensen spreken mij aan op Facebook. Ik klik onzinnige, sluwe sites open. Laaf me aan wat non-nieuws. Plots is er een uur voorbij. Ja. Ook hier, in deze uithoek van het land, ook hier kan ik vergeten waar ik ben. Ook hier, naast mijn laptop, dreigt het leven mij in slaap te wiegen.

*PING* Liesbeth in “Reality Check!”: “Hoe ist daar in the ardens?”

Ik schrik, kijk naar mijn handen. Tien vingers, boven mijn klavier. “Wakker,” denk ik. “Wakker!” antwoord ik. Terwijl ik het typ, overvalt mij de slaap. Ik klap mijn laptop dicht en kruip in bed.

“Nu maar hopen dat ik het blijf vannacht. Slaap zacht.”

laos3

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s