Ouder, niet wijzer.

De dagen zouden in het ijle zweven waar ze cirkeltjes rond mijn hoofd zouden dansen. Er zou geen verleden aan mijn been kleven, geen toekomst onrustmakend op de loer liggen. Er zou alleen “vandaag” bestaan, en zelfs niet eens als woord.

Als tijd niet bestond.

De tijd heeft me 29 jaren geschonken. Nu vier ik. Ik vier wat gepasseerd is, en de kansen van morgen. Ik vier waar ik naartoe ga. Dat hij voor je ligt, dat zeggen ze, maar nooit hoe hij eruit ziet. Welke vorm, welke kleur, welk geur. Hoe groot, hoe lief, hoe lang. Hij zit me op de hielen, ademt in mijn nek. En toch is hij ongrijpbaar.

Oh toekomst.

Wat wil je dat ik doe? Zal ik rennen, stoppen, keren? Mee met alle winden? Lig je achter de zee? Voorbij de maan? Hoe zie ik je? Hoe zie jij mij? Ben ik gelaten, of net dapper? Doe ik het goed? Het juiste pad? Mocht het recht zijn: ‘k zag je liggen. Ik heb nog vele bochten te gaan. En wat dan nog. Jij bent altijd te snel voor mij. Te sluw. Een geest uit boze sprookjes.

Genoeg, jij spook.

Tot hier, en niet verder. Nooit meer bang nu. Want nee, ik kan het pad niet zien. Ik kan alleen de doorns verwijderen bij elke stap. De varens mijn gezicht uit duwen, stap per stap. En ja, ik heb het willen zien. De pijlen, de wijzers. Maar nooit meer bang nu. Vooruit zal ik altijd, dus blijf ik staan. Hier en nu is het altijd goed en dat de tijd haar ding maar doet. Met mij, voor mij, langs mij. Soms ook zonder mij. En dat alles naar me toekomt.

Dus kom maar op, jij spook.

Ik ga niet weg. Ik heb nog wel wat oordelen ja, en zal je vaak niet willen. Ik zal het pech noemen, of onmacht en in een slechte bui oneerlijk. Ik zal hout zoeken om pijlen uit te snijden en richting geven aan mezelf. Maar vaker zal ik drijven. Het hout tot vlot verweven en meegaan met de stroom. Zachtjes in de zomer, hard in herfststormen. Dus kom maar op, jij spook. Wie je ook bent. Wat het ook is.

Het komt me toe.

c

Een gedachte over “Ouder, niet wijzer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s