Saudade

Beste meneer De Wever,

Even terug naar vorige week. Er werd al zoveel over u geschreven, en toen deed uw doortocht bij Friedl er een schepje bovenop. Ik heb die uitzending van Touché nog maar net herbeluisterd. Ik ben niet zo goed mee met de actualiteit. Dat is één van de punten waarop wij danig verschillen. Tot daar voor wat ons anders maakt. Ik wil u schrijven over wat we gemeen hebben. Staat u me toe dat ik u daarbij tutoyeer?

Friedl vroeg je de oren van je lijf. Jij kaatste woorden terug. Tot bij de vraag over je vader, die ene die de kranten haalde. “Mocht je hem terug kunnen zien: waarover zou je het willen hebben?” Toen viel je masker weg. Met je hand probeerde je het nog tegen je voorhoofd te duwen, je gebroken blik beschermend. Afscheid nemen, dat wou je doen. Hij was te plots gegaan. Jij draagt onuitgesproken woorden mee. Ze wegen op je schouders. Dat zag ik op het scherm, dat zie ik elke week.

Veertien was ik toen mijn vader stierf. Ik heb wél de kans gehad om afscheid te nemen. Het was niet voldoende. Ik weet niet of dat een troost kan zijn, maar het is nooit voldoende. De liefde die je hebt gekend, de onvoorwaardelijke trots, het lijkt altijd te groot voor wat je zelf hebt kunnen geven.

Ze zijn te vroeg gegaan. En “het enige wat overblijft is liefde”. Dat heb je mooi gezegd. Maar daar zitten we nu mee. En daar moeten we iets mee. Want liefde kan hard terugslaan. Als je geen weg meer vindt om ze naar buiten te brengen, dan vreet ze je op van binnenuit. Dan kan je star worden en koel. Je verstoppen in die hoekjes waar het licht niet meer schijnt. Of net bóven de massa uit gaan stijgen, daar waar de modder zich het beste laten vangen. Cynisme hardt beter dan cement, een muur is zo gebouwd. Het is soms makkelijker om liefde uit je leven te bannen, dan om te aanvaarden dat je ze verdient.

Maar wat als het zo is? Wat als we ze verdienden? Gewoon, om wie we waren? Gewoon, om wat we deden? Wat als dat alles voldoende was? Je kan niet terug. We kunnen niet terug. Ik kan mijn vader niet meer zeggen hoe graag ik hem zag. Ik kan hem mijn trots niet meer tonen. Ik kan hem niet meer troosten voor de pijn die hij kende. Maar er is veel wat ik nog wel kan. Er is de eeuwige kans om het anders te doen, dag na dag na dag. “Een mens is iets vreemds,” zei je in het gesprek. “Je sterft niet in één keer.” Nee, inderdaad. Elk overlijden dat je van nabij overleeft, is je eigen kleine dood. Maar je krijgt opnieuw en opnieuw een nieuw leven cadeau.

Dus ik probeer het. Geloven dat ik die liefde verdien. Het is de enige manier om iets terug te kunnen geven. Dank, respect, oprechte aandacht. Voor mijn moeder bijvoorbeeld, want zij is er nog wel. Ze was al tien jaar gescheiden toen mijn vader stierf. Desondanks –of net daardoor?- heeft zijn dood haar in haar diepste geraakt. Ik ken niemand die in haar leven meer berouw heeft gekend. Ik ken niemand die zo gezwoegd heeft om haar liefde “te verdienen”. Maar ze heeft het verleden een plaats gegeven. Vorige week is ze hertrouwd. Ze heeft gekozen voor de liefde. En ik probeer hetzelfde. Door haar mijn dankbaarheid te tonen. Haar, en vele anderen. In kleine stapjes, elke dag iets meer.

En het lijkt nooit genoeg. Er is altijd meer te geven. Zullen we dat dan ook gewoon maar doen? Ik stel voor van wel. Om onze vaders te eren. Om hun dood de plek te geven die ze verdient. Als liefde het enige is wat van ons over zal blijven, wat zouden we in godsnaam nog onze tijd verdoen.

Hartelijke groet,

Ine

saudade

3 gedachtes over “Saudade

 1. Ik wist niet dat jij en Bart zo op elkaar lijken. Dit blijkt uit één klein (of moet ik zeggen inmens) feit : verdriet om een overleden vader!
  Je hebt het weer mooi omschreven. Dirk zal zo fier op jou zijn (waar hij ook is).
  Ine, en jij….jij verdient natuurlijk die liefde!

  Dikke knuffel
  XXX Lut

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s